Tosidos gradbeni inženiring

Število novo odobrenih posojil je konec leta 2019 izrazito upadlo

V Banki Slovenije so konec oktobra 2019 po predhodnih opozorilih bankam o nespametnem kreditiranju državljanov, predvsem ko je govora o razmerju med stroškom servisiranja dolga in prihodkom kreditojemalca ter o ročnosti potrošniških kreditov, ki v nekaterih primerih presega celo 12 let, priporočila le preoblikovali v zavezujoč instrument. Ta je začel veljati 1. novembra 2019. 20. […]

V Banki Slovenije so konec oktobra 2019 po predhodnih opozorilih bankam o nespametnem kreditiranju državljanov, predvsem ko je govora o razmerju med stroškom servisiranja dolga in prihodkom kreditojemalca ter o ročnosti potrošniških kreditov, ki v nekaterih primerih presega celo 12 let, priporočila le preoblikovali v zavezujoč instrument. Ta je začel veljati 1. novembra 2019.

20. 1. 2020 | Avtor: Tosidos | Foto: Pixabay

V številu novo odobrenih kreditov – Združenju bank Slovenije (ZBS) jih je posredovalo 10 bank – je mogoče opaziti izrazit upad v mesecih po uveljavitvi Sklepa o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva. Močno je upadlo tako število odobrenih potrošniških posojil, kakor tudi stanovanjskih posojil, ugotavljajo na ZBS. Rezultati narejenih analiz še kažejo, da je bilo v primerjavi s številom novo odobrenih potrošniških in stanovanjskih kreditov v oktobru, v novembru odobrenih le 37,98 odstotkov potrošniških in 64,82 odstotkov stanovanjskih kreditov ter v decembru le 36,19 odstotkov potrošniških ter 57,02 odstotkov stanovanjskih kreditov.

 


Št. odobrenih kreditov

Oktober 2019

potrošniški

10.015

stanovanjski

1.424

November 2019

potrošniški

3.804

stanovanjski

923

December 2019

potrošniški

3.624

stanovanjski

812


Vir: posredovani podatki 10 bank Združenju bank Slovenije

 

Ukrep Banke Slovenije je bil primarno resda usmerjen na trg potrošniških posojil, a je seveda vplival tudi na stanovanjska posojila, se strinjajo na Banki Slovenije in še dodajajo, da na trg nepremičnin vplivajo tudi številni drugi dejavniki in je ponudba posojil le eden od njih. “V zadnjem obdobju smo ugotavljali, da se na slovenskem nepremičninskem trgu čedalje več transakcij kreditira z lastniškimi viri, zato je učinek teh ukrepov manjši kot v primeru, da so transakcije v večji meri financirane s posojili,” še pišejo na spletni strani Banke Slovenije.

 

Galerija:

Število novo odobrenih posojil je konec leta 2019 izrazito upadlo